Tässä vähän vinkkiä yhdenlaisten pionien tekoon. Pioneja on kaikenlaisia, joten värejä ja terälehtien muotoja voi katsella oikeista kukista malliksi.



Värjäsin sokerimassan+marsipaanin sekoitusta vaaleanpunaisen eri sävyihin. Kuivatusalustoina oli munakuppeja foliolla päällystettynä. Muotoiluun käytin muotoilutikkua, pallopäistä marsipaanityövälinettä ja taikinakaavinta.



Ensin pyöritin pallon tai vähän munanmuotoisen palleron massasta. Terälehtiä tein pienistä pötkylöistä painamalla lastalla ne toisesta päästä littanaksi ja vielä reunaa ohentaen pallotyövälineellä.



Näitä laitoin massapallon ympärille limittäin n. 3 kpl, isompiin kukkiin enemmänkin. Liian pitkät hännät leikkasin pois. Näyttää melkein ruusun alulta.



Lisäsin hieman isompia terälehtiä sopivasti limittäin edellisten päälle. Terälehdet taipuvat kukan keskustaan päin. Näitä voi laittaa haluamansa määrän ja vaikka kaksikin kerrosta, jos haluaa oikein ison kukan.



Seuraavaksi tein sydämenmuotoisia suurempia terälehtiä pyörittämällä massasta ensin pötkylän, taittamalla sen kahtia ja painamalla lastalle se litteäksi.



Muotoilutikulla muotoilin terälehteä ohuemmaksi ja reunaa aaltoilevaksi. Keraaminen muotoilutikku on todella hyvä, mutta muovisellakin pärjää. Grillitikun pätkääkin voi käyttää, mutta silloin tarvitaan enemmän tomusokeria. Grillitikkua kannattaa hioa hienolla hiekkapaperilla ennen käyttöä. Sileään tikkuun ei marsipaani tartu niin helposti : )



Näitäkin voi lisätä kukan ympärille haluamansa määrän, esim. 5 kpl on aika hyvä määrä. Jos haluaa kaksi kierrosta  näitä terälehtiä,  kannattaa seuraavista tehdä taas vähän suurempia. Itse otan massaa ihan näppituntumalla, mutta sen voi myös jakaa tasakokoisiksi pätkiksi, jotta terälehdistä saa kutakuinkin samankokoisia. Pieni heitto ei haittaa, koska oikeissa kukissakin on terälehdissä koko ja näköeroja.



Leikkaan pohjan tasaiseksi, kuten ruusuissakin ja laitan kukan kuivumaan. Erottelen terälehtiä pienillä foliopalasilla saadakseni niihin ilmavuutta. Muitakin sopivia materiaaleja voi tähän käyttää.



Valmiita pioneja.



Lähikuvaa.



Vaaleampaa väritystä. Värjäsin terälehden keskiosaa tomuvärillä ennen terälehden kiinnitystä. Kiinnitykseen käytin syötävää liimaa, sillä tomuväri vaikeutti tarttumista.