Tämä on minulle uusi ohje ja nappasin sen kirjasta Kotilieden uusi leivontakirja.

1307285.jpg

Marsipaanimedaljongit

Taikina:

125 g voita tai margariinia

75 g tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

2 keltuaista

4 dl (250 g) vehnäjauhoja

Päälle:

200 g marsipaania

2 valkuaista

100 g tomusokeria

(2 rkl mantelilikööriä)

Puolukka-, pihlajanmarja- tai punaherukkahyytelöä

(laitoin vadelmamarmeladia, karpalohyytelöä ja mustaherukkahyytelöä)

 

1. Sekoita pehmeä rasva, tomusokeri ja vaniljasokeri. Lisää keltuaiset ja vatkaa seos kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vähitellen vehnäjauhoja. muotoile taikina palloksi. Pidä viileässä n.30 minuuttia.

2. Kauli taikina noin puolen sentin paksuiseksi levyksi, ota muotilla (läpimitta 4-5 cm) pyörylöitä ja nosta ne leivinpaperille.

3. Murenna marsipaani ja sekoita tomusokerin ja valkuaisen kanssa pehmeäksi massaksi. Voit lisätä tilkan likööriä tms. Laita seos pursotinpussiin, jossa on tähtitylla (ei kovin suurta)  ja pursota marsipaaniseoksesta keksin päälle rengas.

4. Paista 160-175 asteessa 13-15 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes marsipaani on saanut kauniin värin ja taikinapohja on kypsä. Leivonnainen vaatii juuri oikean lämpötilan ja hyvän, runsaasti mantelia sisältävän marsipaanin, muuten pohjaa ja kuorrutusta on vaikea saada kypsymään yhtäaikaa kauniin värisiksi.

5. Kun leivonnaiset ovat jäähtyneet, kuumenna kattilassa marjahyytelöä ja jaa marsipaanirenkaiden keskelle teelusikalla valuttaen hyytelöä keskelle. Jäähtyessään hyytelö kiinteytyy uudelleen.

Vadelmamarmeladin laitoin pieneen pakastepussiin, leikkasin kulmaan reiän ja pursotin siitä suoraan keskustaan. Käyttämäni marsipaani oli todella tuoretta, joten massasta tuli liian löysää. Lisäsin siihen lisää marsipaania ja tomusokeria, mutta massa jäi silti liian löysäksi eikä tähtityllan jälki näkynyt rinkulassa kovinkaan hyvin. Eli valkuaista kannattaa lisätä vain sen verran, että massasta saa sopivan pursotettavaksi. Seoksen täytyy olla myös hyvin sekoitettua, sillä möykyt tukkivat tyllaa helposti.