Voi itku

Kirjoitin tämän kakun ohjetta varmaan tunnin ja kun tallensin sitä, se vaan hävisi. En tiedä, oliko hallintasivut tavallaan liian kauan auki ilman sen kummempaa "liikennettä", kun kirjoittelin ohjetta ja sitten yhteys oli jotenkin siinä välissä hävinnyt. Monesti olen kopioinut tekstin ennen tallennusta, sillä sama homma on tapahtunut ennenkin, mutta nyt sitä ei tullut tehtyä. Jos joku haluaa tarkemman ohjeen, naputtelen sen vasta sitten tähän, jooko , sillä minulla ei ole sitä paperille väsättynä olemassakaan.

Suklaa-mansikka-mangomoussekakkuun idean sain Kermaruusulta hänen tekemästään tästä kakusta.

Kakun koristelin suklaaspraylla. Jostain syystä se alkoi heti suihkutettaessa krakeloitua kakun pinnalla. En tiedä, oliko kakku liian kylmä, sillä pidin sitä pakastimessa jonkin aikaa ennen suihkutusta. Halkeilu ei oikeastaan tässä haitannut. Siskoni jopa luuli, että se kuuluu asiaan. Kakun koristelin suklaamansikolla, macaroneilla ja valmiilla suklaalastuilla.

Jos pinta olisi onnistunut täydellisesti, se olisi näyttänyt tältä. Luonnossa pinnan väri on enemmänkin punaruskea kuin tummanruskea, kuten purkin kyljessä kuva on. Ihan kiva kumminkin.

Pohja on suklaakakkupohja, sen päällä mangonpaloja sisältävä mangomoussekerros ja sen päällä suklaamoussekerros. Ylimpänä on sama mansikkamelbakerros kuin Kermaruusun kakussakin. Kakun kokosin siten, että tein kakkupohjan 19 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan, irroitin pohjan, pesin vuoan ja laitoin takaisin pohjan vuokaan. Hyydytin kerrokset erikseen (siis suoraan tähän pieneen vuokaan kerros kerrallaan välillä pakastimessa hyydyttäen) ja koko kakun mansikkapintaa myöten hyydyttyä siirsin kakun isompaan vuokaan (kakkupahvi isomman kakkuvuoan n.22 cm halkaisijaltaan pohjalle) ihan keskelle. Reunoille laitoin muoviset reunakalvot ja pursotin tekemäni sileämmän mangomoussen reunoille sekä kakun pinnalle. Kopistelin vuokaa, että reunoista tulee sileät eikä jää ilmakuplia. Koko kakun hyydyttyä suihkutin pinnan suklaaspraylla pullon ohjeen mukaan. Tämä kannattaa tehdä ulkosalla, ettei suklaasuihke leviä ympäriinsä. Seuraavalla kerralla kokeilen tasoittaa pinnan vielä ohuella kermavaahtokerroksella. Katsotaan sitten, krakeloituuko pinta silloinkin.

Äkkiä sain poikkileikkauskuvan napsaistua ennen kakun loppumista.

Uusi yritys eli ohje kakkuun:

Kakkupohja:

2 kananmunaa

1 dl sokeria

3 rkl perunajauhoja

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

1/2 tl leivinjauhetta

Kakkupohjan päälle:

n. 3 rkl mansikkasosetta

Mangopaloja sisältävä mousse:

200 g mangotuorejuustoa

2 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

sokeria maun mukaan (n.0,5-0,75 dl)

n. 1/2 prk mangosäilykettä

2 rkl sitruunanmehua

4 liivatelehteä

Suklaamousse:

Käytin macaroneja varten tehtyä suklaaganachea, mutta ohje olisi kutakuinkin tämä:

60 g tummaa suklaata

60 g maitosuklaata

0,5 dl kuohukermaa (Tee ganache jo edellisenä iltana)

1,5 dl vispikermaa

1 tl vaniljasokeria

(1/2 rasiaa vaniljatuorejuustoa)

sokeria maun mukaan

2 liivatelehteä

n. 1 rkl vettä

Mansikkatäyte (Kermaruusun ohjeen mukaan):

200 g mansikkasosetta

1 rkl sokeria

2 rkl vettä

2 liivatetta

Mangomousse isomman vuoan reunoille ja päälle:

200 g mangotuorejuustoa

2 dl vispikermaa

2 tl vaniljasokeria

sokeria maun mukaan (n.0,5-0,75 dl)

2 rkl sitruunanmehua

3-4 liivatetta

Koristelu:

suklaaspray

suklaamansikoita

suklaalastuja

valmiita macaroneja

 

1. Vatkaa pohjaa varten kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon siivilän läpi kevyesti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun n. 19 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Paista 175 asteessa 15-20 min, kunnes kakku on kypsä. Anna jäähtyä ja kumoa kakku pois vuoasta. Pese vuoka ja laita kakkupohja takaisin vuokaan. Levtä mansikkasosetta pohjan päälle.

2. Mangomousse: Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen tuorejuusto, vaniljasokeri ja osa sokerista. Kuumenna sitruunanmehu ja lisää liotetut liivatteet mehuun. Kaada liivateseos ohuena norona vaahtoon koko ajan sekoittaen moussea. Pilko mangopalat pieniksi paloiksi ja sekoita mukaan mousseen. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Kaada mousse pohjan ja mansikkasoseen päälle. Laita vuoka pakastimeen suklaamoussen teon ajaksi.

3. Suklaamousse: Vatkaa suklaa-kermaseos vaahdoksi (sulata suklaat kuumaan kermaan jo edellisenä iltana ja säilytä jääkaapissa). Sekoita tuorejuusto mukaan. Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Lisää vaniljasokeri ja tarvittaessa tavallista sokera tai tomusokeria. Kuumenna vesitilkka ja lisää liotetut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena norona vaahtoon koko ajan sekottaen. Tarkista maku. Kaada suklaamousse jähmettyneen mangomoussen päälle ja levtä pinta tasaiseksi. Laita pakastimeen jähmettymään mansikkatäytteen teon ajaksi.

3. Mansikkatäyte: Soseuta mansikat (pakaste tai tuore) soseeksi ja lisää siihen tarvittaessa sokeria. Kuumenna tilkka vettä ja lisää siihen liotetut liivatelehdet. Kaada vähitellen mansikkasoseeseen koko ajan sekoittaen. Ota vuoka pakastimesta ja kaada mansikkasose varovasti suklaamoussen päälle. Laita vuoka joko jääkaappiin tai pakastimeen, jotta kakku jähmettyy kunnolla.

4. Leikkaa n. 22 cm irtopohjavuoan pohjalle pahvinen kakkualusta tai leivinpaperi. Ota pienempi kakku jääkaapista/pakastimesta ja irroita se vuoastaan. Aseta kakku isomman kakkuvuoan pohjalle aivan keskelle. Kiinnitä reuna. Reunoille voi laittaa vielä reunakalvon, jos haluat.

5. Mangomousse: Vatkaa vispikerma vaahdoksi ja lisää siihen pehmennetty mangotuorejuusto. Mausta sokereilla. Kuumenna struunamehu ja lisää siihen liotetut liivatelehdet. Kauho mousse pursotinpussiin ja leikkaa päähän aukko. Pursota mousse kakun reunoille ja päälle. Kopistele vuokaa, jotta reunoille ei jää ilmakuplia. Tasoita kakun pinta lastalla. Laita kakku kylmään jähmettymään.

6. Irroita kakku vuoasta. Tasoita tarvittaessa kuumassa vedessä pidetyllä ja pyyhkeeseen kuivatulla metallilastalla/palettiveitsellä. Laita kakku takaisin kylmään. Kermaruusu  neuvoi kommenteissa kylmentämään kakun todella kylmäksi eli oliko tämä kakku sittenkin liian lämmin eikä riittävän kylmä?

7. Kuumenna suklaaspraypullo ohjeen mukaan ja sekoita pulloa voimakkaasti. Suihkuta kakku tasaisesti suklaaspraylla. Tämä kannattaa tehdä esim. ulkona, sillä suihkutettava suklaa sotkee helposti. Jos suihku tökkii, sekoita pulloa lisää. Muista lopuksi kääntää pullo ylosalaisin ja jatkaa suihkutusta, jottei suutin tukkeudu seuraavaksi kerraksi.

8. Koristele haluammallasi tavalla :D

Ohje vaikuttaa monimutkaisemmalta kuin mitä kakun teko oikeasti on. Kerrokset valmistuvat yllättävän nopeasti ja pakastin nopeuttaa vielä lisää.