Tiramisua ei ole tullut tehtyä pitkään, pitkään aikaan. Yksi ohje löytyi arkistosta eli on sitäkin tullut joskus tehtyä :D Tässä reseptissä oli pohjankin ohje, mutta käytin savoiardi-keksejä.

Tiramisu

Pohja:

2 munaa

1 dl sokeria

3/4 dl jauhettua mantelia

1/2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

 

Kostutus:

1 dl espressoa (käytin tavallista, vahvaa kahvia)

2 rkl konjakkia, manteli- tai kahvilikööriä (käytin mantelilikööriä)

 

Täyte:

3 liivatetta

3 rkl espressoa (vahvaa kahvia)

2 keltuaista

1 dl tomusokeria

250 g mascarponea tai muuta tuorejuustoa

3 rkl konjakkia, manteli- tai kahvilikööriä

2 dl kuohukermaa

2 valkuaista

 

Päälle: kaakaojauhetta (laitoin lisäksi raastettua tummaa suklaata)

 

1. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon varovasti nostellen. Pane irtopohjavuoan pohjalevylle leivinpaperi, kiinnitä reunat ja repäise ylimääräinen paperi pois. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa noin 25 min. Kumoa kakku jäähtymään ja huuhtele vuoka. Pane vuoan pohjalle uusi leivinpaperi, jolloin leivonnainen on helppo siirtää tarjoiluvadille.

2. Pane livatelehdet likoamaan kylmään veteen. Erota munista keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri. Lisää mukaan tuorejuusto ja alkoholi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota ne kuumaan kahvitilkkaan. Anna seoksen jäähtyä hetken. Sekoita liivateseos keltuais-juustovaahtoon. Anna seoksen päästä hyytymisen vauhtin. Sekoita mukaan vaahdoksi vatkattu kerma ja lopuksi valkuaisvaahto (lisäsin valkuaisvaahtoon noin 1 rkl sokeria, sillä seos tuntui tarvitsevan hieman makeutta).

3. Pane kakkupohja kokonaisena vuoan pohjalle tai leikkaa se kahtia (käytin siis keksejä pohjan tilalla). Kostuta kakkupohjaa kostutusseoksella. Kaada päälle puolet täytteestä. Nosta päälle toinen kakunpuolikas, kostuta ja kaada loppu täyte päälle. Anna olla jääkaapissa muutama tunti.

4. Irrota kakku vuoastaan ja sihtaa päälle reilu kerros kaakaojauhetta. Tarjoile ja nauti.

Pehmoista ja maistuvaa, mutta aikamoinen kaloripommi