Tatta-daaaa... onnetar (random.org)  suosi seuraavia osallistujia:

1. Erika

Erika kirjoitti 01.06.2010 - 20:23
Onnittelut mahtavalle blogillesi!! Kovasti kiinnostaa, oletko ajatellut joskus pitää kakkujen koristeiden tekoon liittyviä kursseja?
 
2. Teya
 
Teya kirjoitti 28.05.2010 - 21:07
Arvontaan mukaan! Sitä olen miettinyt, että oletko päivätöissä jossain, esim.leivonta-alan yrityksessä??
 
3. Sirru
 
Sirru kirjoitti 28.05.2010 - 23:18
Onnittelut ! Ihana Blogi :)
 
Laittakaa sähköpostiini nimenne ja osoitteenne niin paketit lähtevät matkaan. Voittajalle lähtee Wiltonin kesäinen perhosvuoka ja lisäksi jotain pientä kivaa. Kertokaa myös mieluusti sähköpostissa, millaisia leivonnaisia tai koristeita yleensä teette, niin voin hieman sen mukaan valita palkintoja.
 
Ja sitten kysymyksiin. Huh, niitä tulikin enemmän kuin uskoinkaan. Kiitos kaikille, vaikka kaikkiin en mitenkään pysty vastaamaan.  Tässä muutamia:
 
1. Lempileivonnainen ja inhokit?
- yhtä ainoaa lempiherkkua en pysty nimeämään, sillä se vaihtuu vuodenajankin mukaan. Kaikista suklaisista ja marjaisista olen aina pitänyt. Keväällä raparperipiirakka on suurta herkkua, kesällä mansikkaleivokset, syksyllä omenaherkut ja talvella suklaakakut. Banaanileivonnaisista, kookoksesta, hurjan äklömakeista ja riisisuklaasta en pidä, mutta niitäkin syön jos kylässä tarjotaan.
 
2. Mistä ideat leivonnaisiin ja koristeisiin?
- Ideat putkahtavat milloin mistäkin. Netistä tulee bongattua useinkin, mutta harvoin teen aivan suoraan mallista. Tilaustöissä aihe tulee tilaajalta ja yritän toteuttaa sen parhaalla mahdollisella tavalla. Aikaisemmin askartelin enemmän ja sieltä on siirtynyt suoraan joitain juttuja. Vahingossa tapahtuu aika hauskoja kommelluksia, joista syntyykin sitten jotain käyttökelpoista, joskus vasta ajan kanssa. Enemmän on ideoita kuin toteutuksia, sillä itselle ei viitsi kakkuja sitä tahtia tehdä ja tilauskakuissa on hillittävä koristeluintoa.
 
3. Paljon on kulunut rahaa tarvikkeisiin ja paljonko tarvikkeita on?
- Alussa tuli ostettua sitä sun tätä ja rahaa meni aika tavalla, myös nyt jälkikäteen katsottuna turhiin tavaroihin. Kaikkea ihanaa on edelleen tarjolla, mitä kaapista "puuttuu", mutta nykyään tulee ostettua harkiten lisää. Yksi syy on tilan puute eli kaapit ovat täpösen täysiä (olivat jo ennen harrastusta aika täynnä). Koska en tee kakkuja varsinaisesti tilauksista (tutuille vaan), niin ei kannata pientä käyttöä varten ostaa erikoisia välineitä. Tästä syystä muoteille täytyy keksiä vaihtoehtoja tai lisäkäyttöä. Kuluvia tarvikkeita toki ostan esim. sokerimassaa (eli ostomassalla mennään). Koko summaa en ole laskenut, mutta euroina useita satasia, ei kuitenkaan tonneja. Tässä voidaan verrata muihin yleisiin harrastuksiin, että aika halvalla pääsen. Varsinkin kun osan kustannuksista maksavat kakkujen tilaajat.
 
4. Kuka syö kakut ja mites linjat?
-Linjat ovat kohdillaan eli yhtä pullea ja paksu olen kuin ennenkin. Leivontaharrastus ei ole tätä asiaa muuttanut puoleen eikä toiseen, aina ovat makeat maistuneet. Suurin osa kakuista menee tutuille joko tilattuina tai lahjaksi. Kotona leivotut herkut jakaantuvat niin monelle, ettei piirakasta montaa palaa saa. Omaa porukkaa on jo viisi ihmistä ja usein meillä on vielä vieraita. Kesällä on lasten serkkuja kylässä ja parhaimmillaan meillä on ollut kymmenkunta ihmistä ruokapöydässä. Muffinssisatsista olen itse jäänyt usein ilman ja jokaiselle on juuri ja juuri riittänyt yksi. Eli lapsetkin ovat turvassa ylensyönniltä :D 
 
5. Mikä on ammattisi ja onko koulutusta alalle?
- Koulutusta leivontaan ei ole ja paljon on vielä itsellä opittavaa. Ammattilaisten niksit ja taidot ovat vielä kaukana. Itse miellän olevani eräänlainen askartelijaleipoja eli en oikea leipuri. Tämä on vain hauskaa harrastusta. Oikea koulutukseni on agrologi ja kasvatamme mieheni kanssa lihakarjaa pienellä maatilalla. Talo on mansikanpunainen, vaikka ei valitettavasti mäellä.
 
6. Mikä on pahin mokasi ja sähläätkö, sotketko leivonnassa?
- Sählään ja paljon. Keittiö on kuin hävityksen kauhistus leipoessani ja inhokkitöitäni onkin kulhojen ja kippojen tiskaaminen. Osan tiskaan koneella, osan käsin. Olisipa sellainen ihana, upea, iso ja tilava keittiö <3 Tilat ovat epäkäytännölliset ja se on yksi syy, etten edes harkitse tilaustöiden vastaanottamista. Pahoja mokia ei enää sillä tavalla synny kuin aikoinaan. Suurin moka oli  varmaankin marsipaanikakkujen päällystyksessä, marsipaanin määrän tinkimisessä. Turha yrittää liian pienellä marsipaanimäärällä saada nätisti kuorrutettua kakkua. Reunat vaativat yllättävän paljon kuorrutetta ja muutamiin kakkuihin oli siksi pakko tehdä kermareunus. Inhokkitöitäni on myös värjääminen, sekä kaulittavien että pursotettavien kuorrutteiden. Varsinkin piparien koristelussa värjäystyö on superärsyttävää, itse koristelu taas erityishauskaa!
 
7. Onko suunnitelmissa kursseja, kirjoja tms?
- Juu, jos itse pääsen niille oppilaaksi ja opettajaksi joku oikea ammattilainen. Haluaisin itse olla ensin oppinut (siis oikeasti esim. leipuri-kondiittori), että voisin opettaa toisia. Vinkkejä ja neuvoja annan kyllä ihan mielelläni, mutta ne ovat usein vain omia kokemuksia eikä välttämättä oikeaa tietoa. Kirja olisi ihana ajatus, vaikka piparikirja :D
 
8. Tulevaisuuden haaste tai millaisen kakun haluaisit tehdä?
- Kyllä se joku upea hääkakku olisi. Kerroskakkujakin olen tehnyt lähinnä vain styrox-versioina. Se tässä harrastuksessa on juuri huono puoli, että tilaisuuksia tekemiseen tulee niin harvoin. Itselle en enää usein viitsi kakkua tehdä ja kun teen vain tutuille, ei kivoja, erikoisia töitä satu usein. Lisäksi ne ovat lähinnä peruskakkuja helpon leikkaamisen ja maun vuoksi. Vaikka ulkonäkö on näissä askartelukakuissa tärkeä, ei voi unohtaa myöskään makua. Se on sellaista tasapainottelua.
 
Poimintoja:
 
Tua: Tuota pitäisikin miettiä oikein kunnolla. Retkeily on suosittua ja siihen on kehitetty aika vähän mitään helposti reissussa leivottavaa, muuta kuin tuo tikkupulla tai letut. Itse tykkään paahtaa vaahtokarkkeja nuotiolla, mutta ne nyt eivät ole varsinaista leivottavaa. Onkohan kellään hyviä ideoita lapinretkelle sopivista leivonnaisista?
 
Lalluskainen: En näe leivonnasta unia, ihme kyllä.
 
Seliina: Yön tunnit ovat käytössä sen verran kuin jaksan. Päivät ovat nykyään niin täynnä muuta työtä, että esim. nettisurffailu on melkein jäänyt tyystin. Valitettavasti....
 
Möme: Luulisin kaikkien kukkien onnistuvan, ainakin jollain lailla. Minulla on esim. yksi eksoottisia kukkia sisältävä sokerikukkakirja ja siinä on sellaisia kukkia, joita en uskoisi ikinä pystyvän sokerimassasta tehtävän. Toki ne ovat rautalangoitettuja jne.... eli tällä meikäläisen ei rautalanka-menetelmällä eivät kaikki kukat onnistu.
 
Tiina: Blogin pitoon tulee välillä väsymystä, se on selvä, mutta vielä koskaan ei ole tullut aivan mitta täyteen. Aina tulee uusia innostuksen aaltoja ja niin paljon on vielä testaamatta. Ainoa huono puoli on ajan riittävyys, joka koskettaa varmasti jokaista harrastajaa. Työt tuppaavat haittaamaan harrastusta ja muutakin elämää on elettävänä.
 
Ala Meku: Juuri näin! Usein on joku suunnitelma,matkalla se muuttuu ja sitten huomaa, että ihan hyvä tuli. Ei sellainen kuin piti, mutta joskus jopa parempi :D
 
Kiitoksia vielä kaikille osallistujille ja aurinkoista kesää!