Kesän yksi makoisimmista ja mehukkaimmista marjoista on ehdottomasti mansikka. Leivoin tälläisiä helppoja mansikkaleivoksia kesävieraille tarjottavaksi:

Mansikkaleivokset

Kakkupohja:

5 kananmunaa

1 1/2 dl Siro-sokeria

100 g tummaa suklaata

100 g voita

2 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Kostutus:

1 1/2 dl nestettä (mehua tai esim. vaniljamaitoa)

Täyte:

1 prk (250 g) mascarpone-juustoa

2 dl vispikermaa

1 1/2 dl tomusokeria

1 sitruunan kuoriraaste ja mehu (pieni sitruuna)

n. litra tuoreita mansikoita

Kuorrutus:

n. litra tuoreita mansikoita soseutettuna (sosetta n. 8 dl)

4 liivatetta (jos mansikat ovat vetisiä, laita 5 liivatetta)

tilkka vettä tai sitruunanmehua

 

1. Sulata suklaa ja voi. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hiukan.

2. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Yhdistä kuivat aineet toisiinsa ja lisää ne siivilän läpi kananmuna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen. Lisää suklaa-voiseos ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina suorakaiteen muotoiseen kakkuvuokaan (minulla oli Iloleipurin vuoka). Voit sitä ennen voidella ja korppujauhottaa vuoan tai vuorata sen leivinpaperilla. Paista 200 asteessa n.35 min. Anna hetki jäähtyä, kumoa kakku leivinliinalle ja jätä vuoka päälle jäähtymisen ajaksi. Voit tehdä kakkupohjan hyvissä ajoin, vaikka edellinä päivänä, jotta se saa jäähtyä kunnolla.

5. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Kostuta pohjat. Vatkaa vispikerma vaahdoksi, lisää siihen notkistettu mascarpone. Mausta sitruunalla (laita ensin osa sitruunaraasteesta ja mehusta, maista ja lisää tarvittaessa) ja tomusokerilla. Levitä kakkupohjan päälle ja ripottele runsaasti mansikanpaloja. Ripottele päälle hiukan sokeria.Jos mansikat ovat makeita, ei lisäsokeria tarvita. Laita toinen puoli kakkupohjasta päälle ja painele se kevyesti tasaiseksi. Kostuta tarpeen mukaan.

6. Soseuta mansikat. Kuumenna tilkka vettä tai sitruunamehua ja lisää siihen liotetut liivatelehdet. Kaada liivate ohuena nauhana mansikkasoseeseen koko ajan sekoittaen. Laita sose hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Levitä mansikkasose kakkupohjan päälle ennenkuin se on liian jähmeää. Anna asettua jääkaapissa. Leikkaa kakku leivospaloiksi ja koristele haluamallasi tavalla.

 

Näihin laitoin mansikanpuolikkaat ja sitruunamelissan lehdet koristeeksi. Lopuksi pursotin valkosuklaasta raidat päälle.

Kesä ja mansikat